Wednesday, July 31, 2013

Menduduki Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41

Assalamualaikum

Entry ni aku nak share pengalaman waktu jawab exam Pegawai Teknologi Maklumat
pada 27/7/2013 sabtu haritu.
Nasib aku baik sebab lokasi exam dengan rumah hanya dalam 15 minit je.
So, boleh dikatakan aku sampai agak awal. 
Yelah,
aku perasan exam start pukul 8 pagi dan calon dikehendaki hadir awal 30 minit sebelum exam bermula.
Tempat pulak senang cari,
so pukul 7.30 aku dah tercegat kat pintu masuk dewan exam.

Pengalaman pertama ni haruslah ada nervous, excited.
Nervous sebab tak yakin dengan ilmu didada,
lagi2 tengok candidate lain mereka mcm sgt professional.
*perasan diri muda remaja! haha
Lepastu pulak,
aku tak tahu and tak ada idea macammane bentuk soalan dia.
kalau yang dah penah pergi maybe boleh agak.
Tapi saya kali pertama!
So of course lah nervous!
Dengan keadaan diri yang dah lama x masuk dewan exam!
tengok susunan meja dan kerusi pun boleh
dup dap dup dap ye.
haha
Alahai, dengan sapelah aku nak duduk ni.
Part excited pulak,
kali ni aku amek exam bukan berkeseorangan.
Little pun ada sama,
Alhamdulillah, die well behave.
Bagus anak bonda! haha

Ok, saat aku melangkah masuk ke dewan,
aku ada perasan sorang ex-student uniten ni.
So, aku hulurkan tangan untuk bersalam dan berborak.
Finally, aku duduk dengan die waktu exam.
sebab susun atur meja 1 meja 2 orang instead of 1 meja seorang.

Arrangement dia agak lama nye,
dah berbakul2 dosa aku buat marahkan dorang ni sebab lambat,
rupanya exam start pukul 8:30 ye.
Aku sorang je ingat kul 8:00.
Ampun nye pengawas2 exam!
hehe
 
Seksyen A
 Pengetahuan Am (Masa : 40 Minit, Soalan : 50(aneka pilihan))
Aku ingatkan soalan ni banyak berkaitan pasal isu semasa negara dan dunia.
Punyalah aku print latest info pasal PRU 13 ngan dewan negara, parlimen segala bagai.
Sekali satu soalan pun tak masuk ye.
Bayang pun tak ada.
haha
Seperti yang dijangka, soalan yang keluar adalah bab2 IT.
Tak yah nak jangka sangat lah sebab x boleh jawab sangat pun.
huhu
Dah lah term2 semua dalam bahasa melayu.
Bukan nak kate terror english tp bila term tu dalam bahasa melayu rasa macam pelik.
Sebab dulu belajar dalam english.
So, terkial2 jugak nak fahamkn apa kebenda lah ni dalam english.
haha
Soalan yang pasal isu semasa pulak,
memang rasa macam nak pitam!
haha
Yelah, dorang tanye pasal sektor IT dari perspective government. 
Macam apa undang2, apa motif kempen and bla bla bla yang kerajaan buat untuk IT sector.
So, I'm totally have no idea.
So, dengan masa yang sangat lama, I'm very excited to finish up my paper.

Seksyen B
Daya Menyelesaikan Masalah (Masa : 45 Minit, Soalan : 40(aneka pilihan))
Ok,
soalan ini consist of soalan matematik SPM and logic.
Enjoy jawab soalan ni tapi masa sangat cemburu ngan aku!
So, kaedahnya,
kalau jawapan aku ala2 dekat dengan jawapan kat paper exam, terus aku choose.
Tak nak bazir masa punya pasal! stress! haha
Antara soalan yang keluar,
bab nisbah, logic, percent, mean mode median dan lain-lain yang aku x dapat nk ingat.
huhu

Seksyen C
Esei Bahasa Inggeris ( Masa : 1 Jam, Soalan : 3 Pilih 1 (esai))
Aku ingat kan esei english ni macam esei kat sekolah time SPM dulu.
Soalan yang best2 yang mudah2 sekadar nak uji tahap penguasaan dan penggunaan bahasa dengan betul.
haha silap lah aku berangan, sebab soalan dia bab IT jugak!
alahai hai hai
hahaha
Nasib baik dia tak limitkan berapa patah perkataan,
aku pun penuhkan 2 halaman muka surat dengan esei aku.
Minta maaf ye pegawai yang memeriksa sbb tulisan saya comel.
haruuuu

Penaksiran Personaliti (Masa : 30 Minit, Soalan : 94 (aneka pilihan))
At first aku terkejut tengok bilangan soalan dengan masa.
Terfikir2 mampu ke aku habis jawab semua soalan ni.
 Sekali bila dah mula,
oh soalan die mudah,
soalan berkaitan pasal personaliti diri kita.
So, bila baca soalan terus jawab.
No repeat question ini untuk menjimatkan masa.

Finally pukul 1 tamat lah ke empat2 paper aku.
By the way, ramai ye ibu2 mengandung yang dapat offer jugak.
hehe masing datang bawa baby dalam perut.
Teringat masa baru2 duduk kat seat,
tengok macam half dewan je yang datang.
Dalam hati bercakap,
mintak2 ada lah rezeki aku.
Tapi bila dh balik, tengok candidate penuh dewan ye.
Aku estimate dalam 2000 candidates.
ramai kan?
Tak pe, kalau dapat Alhamdulillah.
Kalau tak, at least aku dah ada pengalaman.

waktu nak ke parking kereta,
menunggu cik abang amek,
 aku nampak kelibat kawan2 kat uniten!
Husni, Nad, Akmal ngan wak.
Sempat aku bertegur sapa ngan dorang.
Teringat zaman kat uniten,
lepas exam kitorang akan lepak upten.
oh rindu nye zaman kat uniten.
Namun sekarang kenangan hanya tinggal kenangan.
 By the way
All the best to all of us!
Amin 

Monday, July 29, 2013

Jemputan ke Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41

Assalamualaikum

Kali ini aku nak share pasal one of good news early Ramadhan.

Lepas berbuka pada 2 Ramandhan tu tiba-tiba BB berbunyi,
tengok-tengok, ohhh email.
Konon-konon nak letak balik lah phone tu,
tapi kalau tak silap tengok sekali imbas td, aku perasan sender email tu dr peperiksaan@spa.com.my.
eh SPA yg gov tu ke? *dalam hati berdetik
so aku pun focuskan mata, tengok betul2 subject dia pula
"PEPERIKSAAN MEMASUKI PERKHIDMATAN PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F41"
iyelah!
jemputan ke peperiksaan spa untuk post Pegawai IT!
Alhamdulillah,
suka x terhingga!
Semoga ini rezeki Si Little!
yelah, 1st time kena panggil g exam.
nampak jugak nama aku di mata dorang.

Ini details jemputan
Tarikh : 27/7/2013
Tempat : MAEPS MANAGEMENT SDN BHD
DEWAN A (1),BANGUNAN SEKRETARIAT MAEPS
IBU PEJABAT MARDI, PERSIARAN MARDI-UPM
43400 SERDANG
W.P. PUTRAJAYA 



Wish us luck!

Sunday, July 14, 2013

Birthday Treat Sabah



Assalamualaikum

Tanggal 13 June,
Ibu bawa aku, hubby dan adik lelaki aku ke sabah.
It was a great trip!
Dah Ibu sponsored air fare, hotel and meal.
of course le, great kan!

Buat pertama kali dalam hidup,
aku naik airplane ye!
Excited, Nervous, Happy semua ada.
Kami berlepas pada pukul 16:45 dari LCCT and around 19:00 kitorang selamat sampai di Terminal 2 - Kota Kinabalu.

Sampai pun dah malam,
tak nampak sangat macam mana keadaan sebenar Bandar Kota Kinabalu.
Ibu pilih Hotel Budget je, ok lah bilik kat hotel tu.
Perut pun dah keroncong, so Ibu pun bawak lah kitorang pegi makan seafood kat Pasar Filipina.
Environment pasar die sangat berbeza macam kat semenanjung ye.
Sangat berbeza.
Ha tengok tu, kedai makan seafood die.

Ini pula gambar seafood die, ada ikan, ketam, udang, rumpau laut dan macam-macam lah.


Kalau dari segi fresh makanan laut tu, husband aku kata ok lah, agak fresh.
Harga seafood dan makanan lain pula agak sedikit mahal,
dan harga air die, kalah kedai mamak kat semenanjung ok, lagi mahal!
huhu
Perut dah kenyang, kami pusing-pusing di Pasar Malam Filipina pula.
Lepas dapat beli ole-ole untuk kawan-kawan.
Kami mencari kereta sewa untuk perjalanan esok hari pulak.
Alhamdulillah,
kami dapat kereta Saga FLX untuk 24 jam dengan harga sewa RM150.
Sesudah itu, kami pun pulang ke kamar untuk beradu.
gitu.

Keesokan harinya,

lepas breakfast dengan bekalan ibu,
kami memulakan perjalanan.
Hanya dengan berpandukan peta, signboard dan bertanya orang,
kami selamat sampai ke destinasi tanpa sesat.


Tamparuli

Ini permandangan Gunung Kinabalu dari Tamparuli
  

Rumah Terbalik
Ticket Price : RM 10 per entry



 Rumah Terbalik


 Kuat tak Bonda? Satu jari pun bole. Haha

 Welcome to Rumah Terbalik


 Taman Terbalik


 The Sponsor

Kaki Gunung Kinabalu




Gunung Kinabalu

Ticket Price : RM 4 per entry








Kundasang





Poring Hot Spring

Ticket Price : RM 4 per entry





Setelah puas seharian, kami pun pulang ke Hotel.
Okay, buat pengetahuan semua, 
masa perjalanan dari Bandar Kota Kinabalu ke Gunung Kinabalu dalam masa 1 jam sahaja.
Dan kami tidak menghadapi sebarang masalah dengan struktur jalan,
sebab,
jalan dia sangat cantik dan smooth.
Kalah jalan ke Cameron Highland!

Keesokkan harinya selepas pulangkan kereta sewa dan sarapan pagi.

Kami memulakan perjalanan ke Pulau.
Kos menaiki bot ialah RM 20 per person untuk ke 2 pulau.
Untuk pengetahuan semua,
bot yang kami naiki tu illegal bot.
Berdasarkan pengalaman kami,
kami tidak menasihatkan anda untuk menaiki illegal bot tu sebab tak ada safety guarantee.


Pulau Mamutik
 RM 4 per entry




   


Pulau Manukan






Pantai die sangat cantik, bile kat Pulau Manukan tu,
aku swim dengan ikan-ikan ye.
Masya Allah indah sungguh ciptaan Allah.
So, setelah seharian menghabiskan masa di pantai,
kami pun mempersiapkan diri untuk pulang justerus pulang ke KL.

Sebelum pulang tu,
kami singgah ke Pasar Filipina,
untuk isi perut, mane tak nya, penat swimming lah katakan.
Ha, inilah rupa dia bila waktu siang.


Ha, fresh kan udang-udang dia

Tepat pukul 9:00 malam kami berangkat dari Terminal 2, Kota Kinabalu
dan sampai di LCCT pada pukul 12:00 Malam.

Alhamdulillah, kami selamat sampai dan sihat semuanya.

It's my 26th Birthday!

Assalamualaikum

"Ingin aku mengucapkan syukur ke hadrat ilahi atas limpah kurniaNya.
Semoga hidupku & insan tersayang sentiasa di iringi rahmat & hidup di dalam keredaanNya
Dalam meniti hari yg mendatang,
aku berdoa semoga segala urusanku dipermudahkan,
semoga dikurniakan kesihatan yg baik,
jodoh yg kekal berpanjangan,
dimurahkan rezeki & juga memiliki keturunan yg soleh dan solehah.
Amin."

Doa sebelum tidurku.

Thank you kakanda on the thought.
Even it is a slice of cake and a simple celebration,
but I don't mind,
as long as you loved me and appreciate me.
It's good enough.







Little's Kicking

Assalamualaikum

Bonda can feel your kick as early as 18 Weeks!
I'm so excited, Little!
Stay healthy and active, Little!
I love you!

Little's Gender

Assalamualaikum

Alhamdulillah
Result follow up check up dengan Hospital Kajang on Thyroid aku, semuanya ok.
Cuma,
aku still kene continue medication,
so still ada follow up check up.
Sedeh!
Mmg ranap cuti aku!

Tapi aku ada berita yang menerujakan!
betul ke ayat tu? ahaha lantaklah.
Actually aku nak surprise, tak nak tahu jantina Little,
tapi aku pun tak expect Doctor dah boleh nampak jantina waktu week 18.
So waktu scan perut, dengan lancarnya Doctor berkata
"Hey, it's a ____  lah!"
Aku shocked! haha
konon nak surprise, tapi Doctor bagi tahu jantina baby dengan jelas.
Tak pe,
Alhamdulillah,
aku happy and excited!
Tak sabar nak bagi tahu si ayah yang si Little ni berjantina apa.
So, preparation journey begin!

1st purchase for Little

Assalamualaikum

Dekat Mid Valley ade Mom and Baby Expo 2013.
Aku still tak ada idea nak beli ape, and si Little kat dalam ni pun aku tak tahu jantina ape.
so pergi sana just survey-survey je lah.

Survey punya survey,
hati aku terpaut kat dua item ni.
So, aku grab je la.
Comel kan untuk baby pakai.

Ha Little,
kalau dia gigirl, dapatlah dia pakai stokin tapi
kalau dia boboy, boboy dapat cap.

Owl Cap RM 16.00

3 Socks RM 10.00

Practice during Pregnancy


Assalamualaikum

Kali ini aku nak share apa yang aku practice during my pregnancy.
Let me just be honest.
Aku ni jenis yang "Hangat-Hangat Tahi Ayam"!
haha
I mean tak consistent, take it things On and Off.
So, aku share je lah ape yang aku consume during my pregnancy journey. 
Ok,
buat pengetahuan semua,
aku sudah memulakan pengambilan Folic Acid sejak sebelum pregnant.
Dari article aku aku baca, pengambilan Folic Acid ketika sebelum hamil adalah bagus.
Rata-rata akan tahu mereka pregnant pada minggu ke 4 atau 5.
So, at least in between tu, kita dah start supply baby with basic supplement they needed.
untuk bacaan lebih lanjut, bole baca di link Dr. Zubaidi di http://drzubaidi.com/blog/?p=1902.
 Sampailah KKIA supply aku Zinc Coffer, baru aku stop ambil my existing Folic Acid.
Sebab dalam Zinc Coffer itu sendiri, sudah ada Folic Acid.
KKIA juga ade supply Iron Tablet, ini adalah untuk menambah darah kita dan mengelakkan kita dari menghidap Anemia (kurang darah).

Setelah disahkan hamil,
aku mula mengamalkan meminum air kotak soya, konon bak kate orang
 nak anak berkulit putih.
Yelah aku dengan kakandakan gelap.
Tapi bila aku dah start Morning Sickness, aku sudah tak mampu telan air soya tu,
seperti macam ada hampas soya yang tertinggal dalam mulut.
So, aku terpaksa stop.

Semasa Morning Sickness aku cuba mengamalkan beberapa makanan lain.
Tapi, masih lagi tidak berjaya untuk takeover Morning Sickness.
Antaranya,
- Kismis
- Kurma
- Pati Delima Gulsan


Pati Delima Gulsan ni di recommend oleh Kak Zihan dari FB Group SiS!
Thanks kak!
Sebab malas nak mencari, so aku beli dengan Kak Zihan je dengan harga RM 15 sebotol.
Tapi sebenarnya, tak susah nak mencari Pati ni, ia boleh didapati di kedai-kedai yang menjual barangan timur tengah.
Seperti yang menjual kurma, kekacang dan dan seangkatan dengan nya.
Even kat Mid Valley pun ada stall yang menjual Pati ini.
So far aku pernah nampak di Giant Kajang, Jusco Equine Park dan Midvalley.
Tapi masih juga tak membantu sangat.
Sedih!

Sewaktu Morning Sickness aku sudah berkurangan,
Aku memulakan pengambilan susu kambing.
Ini pun di recommend oleh Kak Zihan.
Banyak ilmu yang aku dapat dari Kak Zihan ni.
Yelah, die pun sedang mengandung anak ke dua.
So tu yang die share tips.
Berdasarkan apa yang dia kata, susu kambing Nubian ni hanya boleh dijumpai di sesetengah pasar raya saja.
Bukan tu je, ia juga merupakan hot selling product.
Alhamdulillah,
agaknya rezeki aku, masa waktu lunch,
aku pergi ke Aeon Big, Mid Valley terus aku grab 6 botol susu kambing tu.
Memang betul kata Kak Zihan, waktu aku pergi tu,
aku nampak allocate stock die tak banyak dan just left a few bottles je.
So total investment adalah RM 4.90 X 6 Bottles : RM 29.40.


Untuk pengetahuan semua, Nubian ni ada buat penghantaran ke rumah.
Untuk lebih lanjut boleh klik link ni

Waktu nak minum susu kambing ni.
Allah, tuhan je yang tahu.
Ini adalah kali pertama aku minum susu kambing.
What you expect kan?
Dengan bau dan rasa hamis dia.
Haiyoo, rasa diri macam kambing pun ada!
Cara pengambilan die, aku minum 1 hari setengah botol.
Tak mampu lah nk tunggung 1 botol even susu kambing tu sejuk.
Hamis!
Buat Pengetahuan semua,
Nubian Goat's Milk ni boleh didapati di Aeon Big, Tesco, Jusco Supermarket dan Cold Storage.
Tapi kalau you nak yang the cheapest price, you may go to Tesco with cost of RM 4.49.


Tembikai Susu!

oh aku sangat terliur dengan tembikai susu!
Aku dah mulakan amalkan makan tembikai susu ni semenjak aku belum pregnant.
Dengan tekstur yang sejuk dan lembut, cair aku bile tengok tembikai susu ni.
Aku baca dari article FB Pakar Diari Hati,
tembikai ini adalah antara makanan sunnah nabi dan nabi menggalakan perempuan hamil untuk mengambilnya.
"Tembikai (Segala Jenis) - Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya."
Mudah-mudahan si Little yang ku kandung mendapat manfaatnya, In Syaa Allah. Amin.


Barli
Air Barli memang mejadi kegemaran aku semenjak dari sebelum hamil.
Aku dengar, ia baik untuk mengatasi masalah discharge ketika kehamilan.
so, kalau setiap kali keluar ke kedai makan, aku akan lebih kerap untuk order Air Barli.

Fish Oil and Neurogain
Pada mulanya, sewaktu aku disahkan hamil,
aku mengamalkan Kodel's High Omega Fish Oil.
Berdasarkan apa yang aku baca, minyak ikan ni bagus untuk perkembangan otak dan IQ bayi.
So, aku mulakan pengambilan minyak ikan seawal usia kandungan 2 bulan sehingga 3 bulan.
Sesudah kandungan aku masuk ke 4 bulan, baru aku menukar kepada Neurogain dimana dosagenya lebih sesuai untuk ibu mengandung.

Picture credit to Google.

Saturday, July 13, 2013

Welcome 2nd Trimester

Assalamualaikum!

Entry kali ni, aku nak share update waktu 2nd Trimester.

Alhamdulillah,
terdapat perubahan pada Morning Sickness aku ;
- Muntah2 dah berkurang
- Air liur yang banyak dan pekat juga semakin ok
- Setelah makan ubat Thyroid yang disediakan Hospital,
Thyroid aku lebih stabil dari yang sebelum ini

Tapi
aku mula menghidap sakit kepala yang light tapi panjang.

Oh, sesungguhnya aku benci sakit kepala!

2nd time Admitted

Assalamualaikum

9 April 2013
Merupakan hari temujanji kedua dengan KKIA Kajang.
 Menjalani prosedur seperti biasa, aku direfer ke nurse untuk mendapatkan nasihat.
 However, I still got bad news even on my 2nd visit.
Jadi serik pun ada nak pg KKIA. 
Dari keputusan air kencing, aku masih lagi mengalami masalah dehidrasi.
Seperti yang aku sudah maklum,
aku direfer ke Doctor dan terus Doctor memberikan aku sepucuk surat
"Urusan Seri Paduka Baginda"
buat kali kedua.
The same dialog again
Doctor : "Awak naik Ambulance nak? At least bila awak sampai Hospital nanti keton awak dah turun"
Aku : "Tak nak lah Doctor, saya nak suami saya yang bawak saya. Lagipun, sakit saya ni apelah sangat"
Doctor : "Eh, awak ni kes kecemasan apa. Tak pe kalau awak tak nak. Tapi make sure awak pergi ye?"
Aku : "Baiklah" dengan nada pasrah.



Sesampai aku disana, urusan seperti biasa lah, register dan tunggu giliran untuk berjumpa Doctor.

Ok, Doctor yang consult aku tu handsome!

cuci mata~
 Die kate nak amek sample darah and air kencing.
Aku ni dok pasrah kan diri jelah, tapi dalam hati bengang,
"Berapa kali badan aku nak kene cucuk satu hari ni!"

Ok, aku pitam waktu Doctor amek darah.
Disebabkan badan aku yang lemah sgt, so aku disuruh untuk baring.
Lepas diberi minuman dan stabil, aku pun bangun dari katil dan disuruh duduk di kerusi.
Nangis ok teresak2 plak tu.
Sedih sangat sebab kenapa macam ni sekali dugaan aku.

Aku call ibu pun dalam keadaan yang teresak2.
Tapi ibu pesan, duduk hospital tu lagi bagus, dapat rehat dan sentiasa dipantau katanya.
Aku pun cubalah kuatkan semangat. 

Welcome to Ward 4 for the 2nd time!

 

Teringat kejadian petang tadi waktu aku post status di FB mengatakan aku ditahan ward.
Boleh pulak mamat kat office ni bakar line, wish kat aku "Happy Holiday!".
Eh? ko ingat aku masuk hospital ni aku pergi bercuti ke?
Eh? nape macam haram sangat perangai kau hah?
Patutnya wish get well soon ke ape ke. Ini tak, hati aku panas dibuatnya.
Oleh disebabkan budak tu ade FB.
"So who eat chili, they feel the hot!"

"To whom it may concern,

Please be informed, I do not have any other option except to stay in this GH. Please bear in mind , Doctor would not simply give an instruction to admit patient unless it is a serious case. Do not expect I loved to stay here and do not expect I enjoyed my life over here. Do you know how suffer I am?
PS: Please learn how to respect other's people. 
Best Regards,
Anis"

Layanan nurse2 kat Hospital Kajang ni okay lah, lagi2 yang sister pakai uniform biru.
Keibuan sangat.
Cuma yang muda2 ni jela, cam puaka sikit.
Macam yang kat bawah ni, pada keesokkan pagi tu Doctor arahkan aku ke klinik sca.
So, adalah sorang nurse ni ditugaskan Doctor untuk bawa aku.
Ok, die layan aku macam aku ni kene didukung ye?
Muka nak ketat! bengang aku!





Condition aku sepanjang dekat Hospital ni, ok.
Segala muntah dan tak lalu makan semua hilang.
So, aku ingat aku boleh discharge macam yg 1st time admitted.
Tapi aku harus berhenti berharap ye, sebab keton result waktu morning sample still tak ok.
So, aku minum air berbotol-botol dengan harapan keton result aku ok, then aku boleh balik tengahari nanti.
Tunggu result afternoon sample pulak, still tak ok.
And Doctor dah confirm, aku memang tak boleh discharge harini, kene tambah lagi penginapan di Hospital.
Aku cam hah?!!?
Aku tak putus asa!
Aku minum dan minum, aku request repeat test.
Doctor semacam tak setuju, sebab die lebih prefer aku rehat di hospital.
Tapi aku tak selesa la nak bermalam lama2 kat sane.
1 malam pun dah hazab!
Nak mandi, toilet sempit, dengan panasnye, tidur malam bertemankan nyamuk.
oh Ya Allah, aku tak sanggup.
Akhirnya, Alhamdulillah evening result was ok .
Doctor, you got no choice, to release me.
hehe.
Waktu Doctor release aku, die ada cakap result Thyroid test waktu 1st time aku admitted tinggi.
So start from now on, I'm under medication.
And kene buat follow up check up every 2 weeks!
Apa yang berlegar di kepala "Habis cuti aku!"
Apa pun,
aku berdoa moga apa pun yang berlaku ke atasku,
si Little yang dalam kandungan ini membesar dengan sihat.
Dan segala urusan ku dipermudahkan Allah kelak.
Amin.


Thursday, July 11, 2013

1st time Admitted

Assalamualaikum

Teringat kepada pesan Doktor ketika 1st scan,
aku disarankan untuk membuat buku pink di KKIA ketika usia kandungan mencecah 12 Minggu.
Jadi, bila genap sahaja 12 Minggu,
aku pun pergi mendaftar di KKIA Kajang, terletak di Bandar Teknologi Kajang.
Prosedur ketika mendaftar;
1.     Timbang berat
2.     Check tekanan darah
3.     Ambil sample darah
4.     Ujian air kencing
Di sebabkan tidak ada selera makan dan tidak cukup air dalam badan,
aku pitam selepas nurse bertugas ambil sample darah.
So nurse tu pun bawakan air masak untuk aku minum.
Setelah keempat-empat ujian diadakan,
aku dirujuk ke nurse. 1st timer, ikut je lah, langsung tak nervous pun.
Tanpa aku faham apa yang berlaku.
Nurse memberitahu aku harus dirujuk ke Doktor di bilik sebelah.
Masuk sahaja aku ke bilik doctor itu, aku di consult oleh Dr. Rema.
Dari situ baru aku faham ape yang berlaku.
Berdasarkan ujian air kencing, keputusan menunjukkan air kencing aku mengandungi gula dan menunjukkan aku kekurangan air.
Ini berpunca dari kesan morning sickness aku yang teruk.
Dr. Rema mengeluarkan surat untuk aku dirujuk ke Hospital Kajang bagi mendapatkan rawatan lanjut.
Kata beliau, kemungkinan untuk tidak ditahan ward adalah tipis.
Aku menolak pada mulanya tapi setelah dipujuk dan “for the sake of your baby” kate doctor,
maka aku pun bersetuju dengan berat hati untuk pergi ke Hospital Kajang.
Siap doctor offer lagi, "You nak naik Ambulance?"
surely my answer will be
"Nooooo doctor, my husband is here, I'll ask him to send me over".
Sejurus aku dan kakanda mendaftar di Emergency Department, aku berjumpa doctor.
Dan doctor mengesahkan yang aku harus ditahan ward bagi mendapatkan rawatan lanjut.
Perasan tidak tergambar ye, air mata dah berjurai-jurai ni.
Aku memang tak nak kene tahan ward.
Dan yang aku paling takut adalah JARUM!
Dengan Ibu yang on vacation ke Jakarta, Indonesia.
Nanes ohhh.
Akhirnya,
aku setuju dan pasrahkan diri sekali lagi untuk dicucuk bagi mendapatkan
sample darah aku dan air kencing aku diambil.

Welcome to Ward 4 Anis! huh  


Nasib baik ada kakanda, dia lah peneman.
Tapi hanya pelawat perempuan sahaja dibenarkan berada di kawasan ward pada waktu malam.
So, aku tidur keseorangan di Wad 4 tu.
Sedeh okeh!

 Alhamdulillah,
setelah badan aku dimasukkan drip, keadaan aku terkawal.
Tiada muntah dan aku boleh minum macam biasa.
Agaknya sebab takut sangat duduk hospital, itu yang body pun bagi positive reaction.
Bijak, bijak!

Doktor-doktor yang melawat ada mengesyaki aku menghidap Thyroid.
so, one of the doctor, suggest to take my blood sample untuk buat ujian Thyroid.

Sedang lena tido kira-kira pukul 4 pagi,
tiba-tiba seorang doktor menghampiri dengan memegang jarum dan aksesori lain.
Ok, aku pasrahkan diri untuk doktor tu amek darah.

Keesokkan harinya,
Subuh-subuh lagi aku sudah dikejutkan, diminta untuk pergi ke klinik scan untuk mengesahkan 
umur kandungan.

Alhamdulillah,
Ujian air kencing aku pagi itu, menunjukan condition aku terkawal dan dibenarkan pulang pada sebelah tengahari!

Happy okeh!