Sunday, July 14, 2013

Birthday Treat Sabah



Assalamualaikum

Tanggal 13 June,
Ibu bawa aku, hubby dan adik lelaki aku ke sabah.
It was a great trip!
Dah Ibu sponsored air fare, hotel and meal.
of course le, great kan!

Buat pertama kali dalam hidup,
aku naik airplane ye!
Excited, Nervous, Happy semua ada.
Kami berlepas pada pukul 16:45 dari LCCT and around 19:00 kitorang selamat sampai di Terminal 2 - Kota Kinabalu.

Sampai pun dah malam,
tak nampak sangat macam mana keadaan sebenar Bandar Kota Kinabalu.
Ibu pilih Hotel Budget je, ok lah bilik kat hotel tu.
Perut pun dah keroncong, so Ibu pun bawak lah kitorang pegi makan seafood kat Pasar Filipina.
Environment pasar die sangat berbeza macam kat semenanjung ye.
Sangat berbeza.
Ha tengok tu, kedai makan seafood die.

Ini pula gambar seafood die, ada ikan, ketam, udang, rumpau laut dan macam-macam lah.


Kalau dari segi fresh makanan laut tu, husband aku kata ok lah, agak fresh.
Harga seafood dan makanan lain pula agak sedikit mahal,
dan harga air die, kalah kedai mamak kat semenanjung ok, lagi mahal!
huhu
Perut dah kenyang, kami pusing-pusing di Pasar Malam Filipina pula.
Lepas dapat beli ole-ole untuk kawan-kawan.
Kami mencari kereta sewa untuk perjalanan esok hari pulak.
Alhamdulillah,
kami dapat kereta Saga FLX untuk 24 jam dengan harga sewa RM150.
Sesudah itu, kami pun pulang ke kamar untuk beradu.
gitu.

Keesokan harinya,

lepas breakfast dengan bekalan ibu,
kami memulakan perjalanan.
Hanya dengan berpandukan peta, signboard dan bertanya orang,
kami selamat sampai ke destinasi tanpa sesat.


Tamparuli

Ini permandangan Gunung Kinabalu dari Tamparuli
  

Rumah Terbalik
Ticket Price : RM 10 per entry



 Rumah Terbalik


 Kuat tak Bonda? Satu jari pun bole. Haha

 Welcome to Rumah Terbalik


 Taman Terbalik


 The Sponsor

Kaki Gunung Kinabalu




Gunung Kinabalu

Ticket Price : RM 4 per entry








Kundasang





Poring Hot Spring

Ticket Price : RM 4 per entry





Setelah puas seharian, kami pun pulang ke Hotel.
Okay, buat pengetahuan semua, 
masa perjalanan dari Bandar Kota Kinabalu ke Gunung Kinabalu dalam masa 1 jam sahaja.
Dan kami tidak menghadapi sebarang masalah dengan struktur jalan,
sebab,
jalan dia sangat cantik dan smooth.
Kalah jalan ke Cameron Highland!

Keesokkan harinya selepas pulangkan kereta sewa dan sarapan pagi.

Kami memulakan perjalanan ke Pulau.
Kos menaiki bot ialah RM 20 per person untuk ke 2 pulau.
Untuk pengetahuan semua,
bot yang kami naiki tu illegal bot.
Berdasarkan pengalaman kami,
kami tidak menasihatkan anda untuk menaiki illegal bot tu sebab tak ada safety guarantee.


Pulau Mamutik
 RM 4 per entry




   


Pulau Manukan






Pantai die sangat cantik, bile kat Pulau Manukan tu,
aku swim dengan ikan-ikan ye.
Masya Allah indah sungguh ciptaan Allah.
So, setelah seharian menghabiskan masa di pantai,
kami pun mempersiapkan diri untuk pulang justerus pulang ke KL.

Sebelum pulang tu,
kami singgah ke Pasar Filipina,
untuk isi perut, mane tak nya, penat swimming lah katakan.
Ha, inilah rupa dia bila waktu siang.


Ha, fresh kan udang-udang dia

Tepat pukul 9:00 malam kami berangkat dari Terminal 2, Kota Kinabalu
dan sampai di LCCT pada pukul 12:00 Malam.

Alhamdulillah, kami selamat sampai dan sihat semuanya.
Post a Comment